Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Το κεντρικό κτίριο Διοίκησης του Δασαρχείου Περτοuλίου (Συγκρότημα Δασαρχείου)
  2. Το κτίριο Φοιτητικής Λέσχης (εστιατόριο, ψυχαγωγία)
  3. Το Hσυχαστήριο που αποτελεί σήμερα το κεντρικό κτίριο διαμονής φοιτητών
  4. Κτίρια διαμονής προσωπικού (Δασάρχη, φύλακα, μαγείρων κλπ)
  5. Κτίρια διαμονής φοιτητών (συμπληρωματικά κτίρια)
  6. Κτίρια Αστυνομίας και Σαλέ. Πρόκειται για κτίρια που χρησιμοποιούνται με παραχώρηση για την διαμονή του προσωπικού κατά την περίοδο της πρακτικής άσκησης των φοιτητών ή για διαμονή για διενέργεια σχετικών ερευνών και μελετών.

Πέραν των παραπάνω κτιριακών εγκαταστάσεων μέχρι το 1965 λειτουργούσε το Εργοστάσιο (Πρατήριο) Ξυλείας.

1.Το κτίριο του Ησυχαστηρίου

Το Ησυχαστήριο, αποτελεί το κεντρικό κτίριο διαμονής του μεγαλύτερου μέρους των φοιτητών. Βρίσκεται εντός του Πανεπιστημιακού Δάσους Πεpτουλίου (τμήμα Λιουπέϊκα), Β, ΒΑ του οικισμού σε υψόμετρο 1274m και σε απόσταση 1.200 περίπου μέτρων από το χωριό του Περτουλίου, 850 μέτρα από τη φοιτητική λέσχη και 800 μέτρα από τα γραφεία της Διοίκησης του Δασαρχείου.

Το κτίριο του Ησυχαστηρίου, οικοδομήθηκε το 1952-1954  είναι διώροφο πέτρινο ορθογώνιο κτίριο, καταλαμβάνει επιφάνεια 400 m2 και συνολική επιφάνεια 800 m2 εκ των οποίων τα 160 m2 είναι κοινόχρηστοι χώροι (διάδρομοι, σκάλες, τουαλέτες, ντους).

Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας κάλυπτε τις ανάγκες στέγασης 30 φοιτητών. Σταδιακά όμως και ιδιαίτερα μετά το 1980 με την πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των φοιτητών, το  κτίριο υπέστη πολλαπλές τροποποιήσεις με σκοπό να μεγιστοποιήσει τον αριθμό των διαμενόντων φοιτητών.

Στο κτίριο του Ησυχαστηρίου σήμερα μπορούν να διαμείνουν  80-90 άτομα, σε τετράκλινα-τρίκλινα-δίκλινα και μονόκλινα δωμάτια, οι δε χώροι υγιεινής (τουαλέτες, ντους) είναι κοινόχρηστοι.

α/α Όροφος Αριθμός Δωματίων Σύνολο Κλινών
1. Ισόγειο 7 (1-7) 20
2. 1ος όροφος 15 (8-22) 32
3. 2ος όροφος 15 (23-37) 30

2.Το Κτίριο «Βiλλα»

Η «Βίλλα» που χρησιμοποιείται επίσης αποκλειστικά για τη διαμονή των φοιτητών, είναι μικρής χωρητικότητας και βρίσκεται ακριβώς στην ανάντη της επαρχιακής οδού Τρικάλων-Περτουλίου σε υψόμετρο 1.150μ. και σε απόσταση 750m πριν τον οικισμό και 450m από τη Φοιτητική Λέσχη.

Οικοδομήθηκε το 1955-1956, πετρόκτιστο ισόγειο που αποτελείται από πέντε (5) δωμάτια με μέγιστη χωρητικότητα (19) ατόμων με κοινόχρηστη τουαλέτα και ντους. Παρακείμενα του κτιρίου υπάρχει Λυόμενος Οικίσκος με τέσσερα (4) δωμάτια με μέγιστη χωρητικότητα (10) ατόμων.

3.Λυόμενα Λέσχης

Τα νεώτερα χρόνια (δεκαετία 1980-1990) παρακείμενα της Φοιτητικής Λέσχης τοποθετήθηκαν τρεις (3) Λυόμενοι Οικίσκοι από το Κρατικό Εργοστάσιο της Καλαμπάκας με συνολικά δώδεκα (12) δωμάτια και με μέγιστη χωρητικότητα (30) ατόμων. Το καθένα έχει κοινή τουαλέτα και κοινό ντους.

4.Φοιτητική Λέσχη

Η Λέσχη, εμβαδού 450μ2, είναι το κτίριο, όπου σήμερα σιτίζονται οι φοιτητές,. Παράλληλα το κτίριο (λόγω έλλειψης άλλων χώρων) χρησιμοποιείται ως χώρος διδασκαλίας και ως υποτυπώδης χώρος αναψυχής.

5.Το κεντρικό κτιριακό συγκρότnμα διοίκησης και διαμονής του προσωπικού

Το κεντρικό κτιριακό συγκρότημα έχει τα οικήματα:

 

Α) Το κεντρικό κτίριο ή κτίριο Δασαρχείου:

Το Δασαρχείο είναι ένα πέτρινο κτίσμα, το οποίο όπως και τα λοιπά κτίρια του συγκροτήματος σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα καθηγητή κ. Δ. Πικιώνη. Το κτίριο που έχει τεθλασμένη περίμετρο, είναι κατά κύριο λόγω μονώροφο και μόνο το κεντρικό του τμήμα είναι διώροφο. Ο βόρειος και ο κεντρικός ισόγειος χώρος του συνολικού, εμβαδού 150 περίπου m2, αποτελεί το χώρο των γραφείων του Δασαρχείου. Το νότιο, νοτιοδυτικό τμήμα με το όνομα «Καθηγητού Οικονομόπουλου» φέρνει μικρό σαλόνι, κουζίνα, μικρό μπάνιο με τουαλέτα και τρία δίκλινα δωμάτια για τις ανάγκες του διδακτικού-ερευνητικού προσωπικού.

Β) Το κτίρια διαμονής του μόνιμου διοικητικού προσωπικού.

Πρόκειται για έξι (6) κτίρια και είναι:

  1. Το Ανατολικό και Δυτικό Δασολογείο εμβαδού 110 μ2 έκαστο. Χορηγείται προς διαμονή στους Δασολόγους της υπηρεσίας με σκοπό την απρόσκοπτη καθημερινή εργασία τους
  2. Το Ανατολικό και Δυτικό Δασοφυλάκιο εμβαδού 140 μ2 περίπου έκαστο. Χορηγείται προς διαμονή στους Δασοφύλακες της υπηρεσίας με σκοπό την απρόσκοπτη καθημερινή εργασία τους
  3. Το Κτίριο Μαγείρων-Τραπεζοκόμων-Βοηθών, εμβαδού 70 μ2. Χορηγείται προς διαμονή στον μάγειρα και τους βοηθούς του κατά την περίοδο της πρακτικής άσκησης των φοιτητών
  4. Το Φυλάκιο εμβαδού 60 μ2. Είναι Λυόμενος Οικίσκος και βρίσκεται απέναντι από το Δασαρχείο. Διαμένει μόνιμα ο φύλακας των εγκαταστάσεων.

6.Κτιριακό συγκρότημα του Εργοστασίου

Το κτιριακό συγκρότημα του Εργοστασίου αποτελείται οπό το κεντρικό κτίριο του παλαιού Πριστηρίου εμβαδού 1100μ2, το οποίο σήμερα είναι  ανενεργό, καθώς και από τρία (3) βοηθητικά κτίρια γιο τις ανάγκες του Πριστηρίου (κατοικία φύλακα, Αποθήκες).

7.Κτίριο της Αστυνομίας

Το κτίριο της «Αστυνομίας» βρίσκεται πλησίον του Δασαρχείου βόρεια αυτού, κατά το ήμισυ έχει εκχωρηθεί  στο Τ.Δ.Δ.Π.Δ λόγω κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Περτουλίου. Το υπόλοιπο αποτελεί πλήρη κυριότητα. Το κτίριο αυτό χρησιμοποιείται για τη διαμονή του εκπαιδευτικού και ερευνητικού προσωπικού του Τμήματος Δασολογίας του Α.Π.Θ. αλλά και άλλων ερευνητών που ερευνούν αντικείμενα που άπτονται του Δάσους Περτουλίου και της λειτουργίας του. Είναι διώροφη πέτρινη κατοικία εμβαδού 280 μ2, αποτελούμενη από δύο (2) τετράκλινα υπνοδωμάτια, ξεχωριστά ντους και τουαλέτα, ισόγειο σαλόνι με τζάκι με την κουζίνα και τραπεζαρία ξεχωριστά.  Στο δεξιό τμήμα αυτού, η πτέρυγα που έχει παραχωρηθεί από την Αστυνομία αποτελείται από δύο δωμάτια και συνήθως εξυπηρετεί τη διαμονή ιατρικού προσωπικού κατά την περίοδο των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών.

8.Σαλέ

Το Σαλέ αποτελεί το κεντρικό κτίριο διαμονής του εκπαιδευτικού προσωπικού κατά τη θερινή άσκηση των φοιτητών. Το κτίριο αυτό έχει εκχωρηθεί για χρήση ορισμένου χρόνου στο Δασαρχείο Περτουλίου από τη Δ/νση Δασών Τρικάλων για να συντηρείται και να χρησιμοποιείται για τη διαμονή του εκπαιδευτικού προσωπικού. Αποτελείται από δύο διώροφες σχεδόν ανεξάρτητες κατοικίες οκτώ (8) δωματίων με μέγιστη διαμονή είκοσι (20) ατόμων.