Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως «Περιοχή Ελεγχόμενης Θήρευσης και Καταφύγιο Θηραμάτων». Υπάρχουν πληθυσμοί μεγαλόσωμων θηλαστικών που αποτελούν θηράματα όπως το Ελάφι, το Ζαρκάδι και το Αγριογούρουνο. Επίσης σημαντικό θηρεύσιμο είδος είναι ο Λαγός και ο Φασιανός.

H περιοχή είναι σημαντική και για τα είδη άγριας πανίδας που φιλοξενεί, μιας και είναι ένας από τους σπάνιους βιοτόπους για την καφέ Αρκούδα  και το Λύκο. Άλλα σημαντικά είδη θηλαστικών που απαντώνται στην περιοχή του Περτουλίου και προστατεύονται από την Ελληνική Νομοθεσία είναι η Νυφίτσα, ο Σκίουρος, η Αγριόγατα, η Αλεπού.

Το βουνό φιλοξενεί, σημαντικούς πληθυσμούς μεγάλων αρπακτικών, κυρίως γυπών, και έχει χαρακτηριστεί ως «Σημαντική Περιοχή για τα πουλιά».

Χαρακτηριστικά είδη είναι το Όρνιο, ο Χρυσαετός, o Aσπροπάρης, το Χρυσογέρακο, ο Γυπαετός, ο Αετομάχος, η Βαλκανοτσικλητάρα, ο Σκουρόβλαχος, ο Βλάχος  και η Δενδροσταρήθρα.

Στην περιοχή απαντώνται και ορισμένα προστατευόμενα είδη φιδιών όπως η Οχιά, η Δενδρογαλιά, το Σπιτόφιδο και το Ασινόφιδο τα οποία θεωρούνται απειλούμενα είδη. Άλλα αξιόλογα είδη ερπετών της περιοχής είναι η Πράσινη Σαύρα, η Βαλκανική Πράσινη Σαύρα  και η Κοινή Σαύρα των Τοίχων. Έχει καταγραφεί επίσης η παρουσία τριών ειδών χερσαίων χελωνών και ειδικότερα της Ελληνικής Χελώνας, της Μεσογειακής χελώνας και της Κρασπεδωτής Χελώνας, η οποία είναι είδος ενδημικό της Ελλάδας.