1

Το Πανεπιστημιακό Δάσος, χωροταξικά ανήκει στον Δήμο Πύλης, περικλείοντας την Τοπική Κοινότητα του Περτουλίου. Το χωριό έχει να επιδείξει πλούσια ιστορία.

Το Περτούλι πρωτοαναφέρεται στον κώδικα 221/8α της Μονής Βαρλαάμ στις αρχές του 10ου αιώνα, ενώ στα 1720 επειδή έπεσε επιδημία πανούκλας ερημώθηκε και ξανακατοικήθηκε από τον Τριαντάφυλλο Χατζή Μπέρτα στον οποίο, κατά μία εκδοχή οφείλεται και το όνομα του χωριού (Μπερτούλι, το χωριό του Μπέρτα).

Το όνομα Περτούλι συναντάται και σε κατάστιχο του Μεγάλου Μετεώρου, το 1741 όπως και σε αναφορά των κατοίκων του Ασπροποτάμου προς τον πασά των Τρικάλων το 1841. Τον Ιούνιο του 1823 κάηκε από τον Αρβανίτη Σελιχτάρ Μπόδα μαζί με το Νεραϊδοχώρι και την Πύρρα και έτσι καμμένα τα βρήκαν όταν τα επισκέφθηκαν το 1826, ο Στουρνάρης και ο Κασομούλης. Το Περτούλι ξαναχτίζεται στα 1841 όπως και ο πύργος του Χατζηγάκη, εγγονού του Χατζή Μπέρτα που σώζεται μέχρι σήμερα. Το 1943 η ιστορία επαναλαμβάνεται και το Περτούλι καταστρέφεται, γιατί ήταν η έδρα του Κοινού Γενικού Στρατηγείου των ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων κατά των Άγγλων.

Απέχει 48 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και 30 χιλιόμετρα από την Πύλη που είναι η έδρα του Δήμου Πύλης. Βάση της απογραφής του 2001, ο πληθυσμός ανέρχεται στους 198 κατοίκους. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την υλοτομία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και τον τουρισμό.

Τα πιο σημαντικά πατροπαράδοτα πανηγύρια είναι τα εξής:

  • Το πανηγύρι της Αγίας Κυριακής στις 7 Ιουλίου στο ομώνυμο εξωκκλήσι της Αγίας Κυριακής.
  • Το πανηγύρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου και
  • Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου όπου διοργανώνεται το Πανελλήνιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα Περτουλιώτικα Λιβάδια. Αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη υπαίθρια πολιτιστική εκδήλωση που γίνεται στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο από το 1980 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) οργανώνει το ετήσιο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων. Μια εκδήλωση που η βαθμιαία επιτυχία της την κατέστησε πολιτιστικό γεγονός πανελλήνιας εμβέλειας.