1

Τα πρώτα κτίρια που κατασκευάστηκαν στο δάσος Ταξιάρχη ήταν το 1940 και περιελάμβανε ένα κτίριο Διοίκησης (Δασαρχείο) και ένα Δασοφυλάκιο.

Με τον πόλεμο του 1940, αλλά και στη συνέχεια με τον εμφύλιο, τα κτίρια καταστράφηκαν λόγω βομβαρδισμών και η υπηρεσία έπαψε να λειτουργεί.

Με την εκ νέου ίδρυση της Υπηρεσίας το 1951, ως Ταμείο Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών, το κτίριο της Διοίκησης κτίστηκε ξανά, ώσπου το 1964 νέα πυρκαγιά το κατέστρεψε ολοσχερώς. Την ίδια χρονιά μπήκαν τα θεμέλια του νέου κτιρίου Διοίκησης, η ολοκλήρωση του οποίου έγινε το 1966, μορφή που κατέχει και σήμερα.

Το έτος 1989, ξεκίνησε η ανέγερση ενός υπερσύγχρονου κτιρίου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, παρακείμενα του κτιρίου Διοίκησης με πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συγκρότημα ολοκληρώθηκε το έτος 1992, που στις 1/7/1993 έγιναν τα εγκαίνια αυτού, ενώ το έτος 2000 ξεκινά η πρακτική  άσκηση των φοιτητών της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του 4ου εξαμήνου. Το τριόροφο συγκρότημα έχει εμβαδό 2600 τ.μ. με δυνατότητα φιλοξενίας 140 ατόμων περίπου. Στο συγκρότημα υπάρχει ένα πλήρες εξοπλισμένο εστιατόριο, καθώς και δύο αίθουσες διδασκαλίας και διεξαγωγής συνεδρίων.

Στο ίδιο το συγκρότημα δημιουργήθηκε εκθεσιακός χώρος με σκοπό την προβολή της δασολογικής επιστήμης, της χλωρίδας, της πανίδας και των φυσικών πόρων της περιοχής.

2.1

Τα νεότερα χρόνια εγκαταστάθηκαν έξι λυόμενα ξύλινα κτίρια για τη στέγαση των υπαλλήλων και του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου.