Το Πανεπιστημιακό Δάσος, χωροταξικά ανήκει στον Δήμο Πολυγύρου, περικλείοντας το Δημοτικό Διαμέρισμα του Ταξιάρχη και ένα μέρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Βραστάμων. Βρίσκεται σε δύο χωριά με πλούσια ιστορία. Η ίδρυση των χωριών ξεκινά από την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (υπάρχουν διάφορες εκδοχές και ιστορικές πηγές).

Ο Ταξιάρχης είναι κτισμένος σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Δάσους. Η παράδοση τον συνδέει με το Άγιο Όρος και ειδικότερα με την μονή Δοχειαρίου και το μετόχι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που είχε η μονή στο χωριό. Η παλαιότερη ονομασία του ήταν Λόκοβη και επίσημα ονομάσθηκε Ταξιάρχης το 1928 από τον προστάτη Άγιο του χωριού, Αρχάγγελο Μιχαήλ. Απέχει 25 χιλιόμετρα από τον Πολύγυρο και βάση της απογραφής του 2011, ο πληθυσμός ανέρχεται στους 1.072 κατοίκους. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την υλοτομία, την παραγωγή ξυλοκάρβουνων, διάφορες γεωργικές καλλιέργειες, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία. Επίσης, ξακουστοί είναι οι κτίστες, οι πετράδες, και οι τεχνίτες του Ταξιάρχη που δουλεύουν σε ολόκληρη την Χαλκιδική. Αρκετές γυναίκες ασχολούνται με την υφαντουργία, το πλέξιμο και το κέντημα, τα παραδοσιακά γλυκά, ενώ σημαντικό μέρος του εισοδήματος προέρχεται από την καλλιέργεια του ελάτου για χριστουγεννιάτικα δέντρα. Τέλος ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τον αγροτουρισμό.

Τα Βράσταμα είναι ημιορεινό χωριό με 1.149 κατοίκους με βάσει την απογραφή του 2011. Απέχει από τον Πολύγυρο 11 χιλιόμετρα.

Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η ελαιοκομία, η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία, η υλοτομία και τα ξυλοκάρβουνα. Επίσης, στα Βράσταμα παρασκευάζεται ένα ποτό (είδος τσίπουρου) γνωστό ως «κούμαρο».