Με  την ίδρυση των Πανεπιστημιακών Δασών οργανώθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτευχθεί ο κύριος σκοπός ίδρυσης του Ταμείου, που είναι η Δημιουργία Πρότυπων Δασοκτημάτων από διοικητική και επιστημονική/διαχειριστική άποψη.

Έτσι λοιπόν τα 2 πανεπιστημιακά δάση που θεωρούνταν ως υποβαθμισμένα οργανώθηκαν σε σύγχρονα επιστημονικά πρότυπα της τότε εποχής. Πραγματοποιήθηκε σε αυτά πλήθος ερευνητικών μελετών και έργων από μέλη ΔΕΠ και μεταπτυχιακούς φοιτητές της σχολής Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.  Αυτό είχε ως σκοπό την καθιέρωση πρότυπων διαχειριστικών σχεδίων και την υιοθέτησή τους από τον επιστημονικό κόσμο στης χώρας και από το σύνολο των δασικών υπηρεσιών.

Με την πάροδο των ετών και την εμφάνιση των πρώτων αποτελεσμάτων  των ερευνητικών προσπαθειών, η ποιότητα του συνόλου των παραγόντων (δάσος, έδαφος κλπ) αλλά και της παραγόμενης ξυλείας αναβαθμίστηκε θεαματικά.

Η εφαρμογή πρότυπων καλλιεργειών όπως δενδρύλλια ελάτης προοριζόμενα για χρήση ως Χριστουγεννιάτικα δένδρα έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη της γύρω περιοχής του πανεπιστημιακού δάσους Ταξιάρχη και κράτησε μεγάλο μέρος του πληθυσμού στον τόπο του, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της υπαίθρου και στην οικονομική στήριξη των παραδασόβιων πληθυσμών.

Τέλος, τα πανεπιστημιακά δάση συμβάλλουν στο μέγιστο στην εκπαίδευση των μελλοντικών δασολόγων που θα επανδρώσουν τις δασικές υπηρεσίες της χώρας αλλά και αυτούς που θα ιδιωτεύσουν.